Drugie śniadanie to absolutny must have, który musi znaleźć się w plecaku ucznia. Najlepiej, aby zamiast słodkich batoników, cukierków czy drożdżówek to warzywa, owoce oraz pożywne przekąski stały się elementem szkolnego posiłku. W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

Śniadanie do szkoły dla ucznia

Lunchboxy z przegródkami w różnych odcieniach będą idealnym pomysłem do zaserwowania przekąsek. Kolorowy pojemnik to jednak tylko jeden z elementów, który może zachęcić pociechę do zjedzenia posiłku podczas szkolnej przerwy. Postaw przede wszystkim na urozmaicone i mniej konwencjonalne dania – placuszki, potworną kanapkę lub naleśniki ala ślimaczki. Taka odmieniona wersja przekąsek powinna przypaść do gustu małemu uczniowi. Sprawdź nasze szkolne przepisy!

1. Placuszki z kiełbasą (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

200 g kiełbasy
20 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka przegotowanej wody
1 cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, polędwiczankę oraz żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.

2. Potworny lunchbox (czas przygotowania: 10 min)

Składniki:

Filet wędzony
Serek śmietankowy
Papryka
Czarne oliwki
Ogórek
Warzywa i owoce
Chleb pełnoziarnisty
Jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie włóż plasterek fileta wędzonego z indyka. Do środka możesz dodać także sałatę, plasterki zielonego ogórka i jajko – będzie smaczniej. Górę kanapki ozdób. Oczy zrób z ogórka, czarnej oliwki i serka śmietankowego. Buzię wykonaj z papryki, a zęby z fileta z indyka. Nie zapomnij o warzywach i owocach!

3. Naleśniki w lunchboxie (czas przygotowania: 30 min)

Składniki na naleśniki

1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
Szczypta soli
Masło klarowane lub olej do smażenia

Dodatkowo:

Szynka
Serek śmietankowy
Sałata
Pomidorki cherry
Winogrona

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 2-3 cm.

Smacznego drugiego śniadania i szybkiego skończenia lekcji!

Dodaj komentarz